Tesco Loves Baby

10 warzyw, które powinno jeść Twoje dziecko

Prawdą powszechnie znaną, lecz niekoniecznie wcielaną w życie (i do jadłospisu), jest prozdrowotna wartość warzyw. Które wybierać, aby przyniosły największe korzyści dla organizmu naszego dziecka?

Warzywa są źródłem witamin, soli mineralnych, włókien roślinnych i węglowodanów. Małe dzieci (od 2–6 lat) powinny spożywać je 3 razy dziennie w postaci musów, soczków czy na surowo, natomiast dorosłym zaleca się sięganie po nie pięciokrotnie w ciągu dnia.

Które warzywa są niezbędne w diecie dziecka?

1. Szpinak – to warzywo liściaste, bogate w witaminy i składniki mineralne. Oprócz żelaza oraz witamin C, A, B1, B2 i E jest zasobny w pierwiastki sodu, potasu, magnezu, wapnia, fluoru oraz karotenu.

2. Marchewka – jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Ponadto zawiera spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. W przypadku wystąpienia biegunki zaleca się gotowanie zupy z marchwi, która wspomaga jej leczenie. Marchewkę można podawać na surowo, w postaci soków lub gotowaną.

3. Pomidory – są zasobne w witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych pomidory zawierają: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, nadający im czerwony kolor. Zaleca się je szczególnie młodzieży i dzieciom w czasie intensywnego wzrostu. Pomagają zapobiegać otyłości czy cukrzycy, również przez wzgląd na niewielką ilość kalorii, które zawierają.

4. Fasola szparagowa – jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który m.in. wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest źródłem witamin A, C, K (zwiększa wchłanianie wapnia, co dobrze wpływa na kości), witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz żelaza. Wzmacnia również układ odpornościowy oraz pokarmowy.

5. Brukselka – to źródło wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. W 150 g tego warzywa zawiera się dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest bogata w beta-karoten – nasz organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną m.in. do prawidłowego wzrostu dzieci. Witamina A wspomaga wytwarzanie śluzu nawilżającego warstwę ochronną oka, której brak powoduje choroby spojówek i rogówki. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe oraz skórę.

6. Cukinia – zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu oraz krzemu, który ma istotny wpływ na zdrowie skóry i paznokci.

7. Ziemniaki – spożywane regularnie uzupełniają niedobory praktycznie wszystkich witamin. Zawierają m.in. witaminy H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas (który stabilizuje poziom nawodnienia organizmu) i fosfor.

8. Buraki – są skarbnicą witamin i składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, mangan). Ponadto są bogate w kwas foliowy, który zapobiega występowaniu anemii oraz wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego.

9. Kalafior – nie wywołuje alergii, jest niskokaloryczny i lekkostrawny. W jego skład wchodzą mikroelementy: wapń, żelazo, cynk, fluor, sód oraz tak potrzebne witaminy, jak K, B1, B6, E, P, C.

10. Brokuły – są bogate w witaminy A, E, K, C, kwas foliowy oraz sole mineralne. Ponadto są doskonałym źródłem żelaza, którego niedobór w organizmie powoduje anemię oraz upośledza rozwój układu nerwowego dziecka. Brokuły najlepiej podawać po ugotowaniu z odrobiną masła, by witaminy, rozpuszczalne w brzuchu malucha, lepiej się wchłonęły.

Kamila Mikołajczyk

ODŻYWIANIE A ROZWÓJ POZNAWCZY

Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookies na komputerach naszych użytkowników.
Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej ›

OK, akceptuję