Tesco Loves Baby

Dieta przyszłej mamy

Odżywianie w trakcie ciąży ma ogromne znaczenie nie tylko dla zdrowia mamy, ale także może mieć dalekosiężne skutki dla dziecka. Jadłospis w trakcie ciąży nie różni się znacząco od prawidłowo zbilansowanego jadłospisu osób zdrowych – w trakcie ciąży należy przestrzegać ogólnych zasad zdrowego odżywiania z uwzględnieniem pewnych modyfikacji.

W trakcie ciąży następuje przyrost masy ciała mamy, na który składa się m.in. masa płodu, łożyska, płynu owodniowego, zwiększenie ilości krwi, płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych oraz tkanki tłuszczowej (ok. 3 kg). Tym samym należy stopniowo zwiększać ilość spożywanej energii, ale w taki sposób, by nie doprowadzić do zbyt małego lub zbyt dużego przyrostu masy ciała. Przyszła mama o prawidłowym wskaźniku masy ciała przed ciążą powinna przybrać od 11,5 do 16 kg.

Czego potrzebuje przyszła mama?

W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na pewne składniki odżywcze. Przyszłe mamy powinny zwrócić szczególną uwagę na zwiększoną podaż białka, witamin i składników mineralnych oraz dbać o urozmaicanie jadłospisu, ponieważ nie istnieje jeden produkt zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Posiłki powinny być spożywane regularnie, co 3–4 godziny.

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż czy kasze powinny być obecne w jadłospisie w największym zakresie (około 8 porcji dziennie). Aby uniknąć nieprawidłowej mineralizacji kośćca noworodka, należy spożywać codziennie 3–4 szklanki mleka/jogurtu/kefiru lub częściowo zastąpić je serem żółtym, ze względu na wysoką zawartość wapnia. Mięso powinno być spożywane codziennie w ilości 200–250 g, ponieważ zawiera duże ilości żelaza chroniącego przed anemią. Dwa razy w tygodniu mięso powinno być zastępowane rybą morską, taką jak śledź, makrela czy łosoś ze względu na dostarczenie do organizmu kwasów omega-3 oraz witaminy D – substancji wspomagających prawidłowy rozwój układu nerwowego noworodka oraz stanowiących zabezpieczenie go przed osteoporozą w późniejszym wieku.

Foliany mają ogromne znaczenie przy kształtowaniu się układu nerwowego płodu. Znajdziemy je głównie w warzywach i owocach, których nie powinno zabraknąć w diecie ciężarnej. Należy spożywać ok. 400 g warzyw i 300 g owoców dziennie.

Czego przyszła mama powinna unikać?

Przyszła mama powinna zachować umiar w spożywaniu słodyczy i soli zaburzających funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej organizmu oraz sprzyjającej obrzękom i nadciśnieniu. Jednocześnie ciężarna powinna pić około 2700–3000 ml płynów dziennie, aby utrzymać prawidłową równowagę wodno-elektrolitową.

W trakcie ciąży należy wykluczyć alkohol, ze względu na bardzo duże ryzyko wystąpienia wad płodu po jego spożyciu. Warto ograniczyć konsumpcję kawy i mocnej herbaty. Chociaż wątróbka wydaje się być najbardziej skoncentrowanym źródłem żelaza, którego zapotrzebowanie w trakcie ciąży wzrasta, to ze względu na dużą ilość zawartego w niej retinolu, należy zrezygnować także z tego produktu. Bezwzględnie należy spożywać żywność świeżą wiadomego pochodzenia, tak aby unikać zakażeń pokarmowych, których następstwem może być poronienie lub wady rozwojowe płodu.

Kwas foliowy jest jedną z najważniejszych witamin, które kobieta powinna uzupełnić przed zajściem w ciążę i w pierwszych 3 miesiącach jej trwania.

Kwas foliowy, którego podaż powinny zwiększyć przyszłe mamy, pomaga wyeliminować ryzyko powstania wodogłowia, rozszczepu kręgosłupa, warg i podniebienia. Zalecana dawka dla kobiet planujących ciążę to 0,4 mg dziennie. Oprócz suplementacji możemy dostarczyć organizmowi kwasu foliowego wraz z brokułami, szparagami, bobem, brukselką, szpinakiem czy otrębami pszennymi.

Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookies na komputerach naszych użytkowników.
Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej ›

OK, akceptuję