Tesco Loves Baby

Rozszerzanie diety dziecka

Pod koniec 4–5 miesiąca maluch jest gotowy do próbowania innych posiłków niż mleko mamy lub modyfikowane. Co powinno znaleźć się na pierwszej łyżeczce? Zacząć od kaszki, przecieru warzywnego czy owoców? Jak wprowadzić gluten do diety malca?

W tym poradniku wyjaśniamy szczegółowo, jak rozszerzać dietę dziecka o nowe posiłki tak, by było smacznie i zdrowo. Zaczynamy od zaleceń dla maluchów po 4. miesiącu życia i kontynuujemy omawianie ich diety w kolejnych miesiącach życia aż do pierwszych urodzin. Rodzicom podpowiadamy, jakie produkty mogą okazać się pomocne i kiedy je wprowadzić, a maluchom życzymy smacznego!

5. miesiąc (po skończeniu 4. miesiąca)

Początki rozszerzania diety

  • Zacznij od warzyw (np. marchewki lub dyni) – są mniej słodkie i dziecku będzie łatwiej zaakceptować dalsze smaki.
  • Rozpocznij od kilku małych łyżeczek – początkowo tylko dla smaku, stopniowo zwiększając ilość, aż po tygodniu będzie to pełna porcja posiłku.
  • Na początek wprowadzaj posiłki składające się z pojedynczych składników, stopniowo podawaj coraz bardziej złożone posiłki. Łatwiej wtedy wychwycić potencjalny składnik uczulający.

Pierwsze produkty zbożowe – kleiki bezglutenowe

Na początek najlepiej wybrać delikatne kaszki i kleiki niezawierające glutenu, np: kleik ryżowy lub kukurydziany. Pierwsze bezglutenowe kleiki zbożowe wprowadzą dziecko łagodnie w świat nowych smaków i konsystencji. Można już podać maluchowi kilka łyżeczek przecieru lub soku przecierowego z jabłuszka. Na początek wystarczą 2 łyżeczki soku jednoskładnikowego.

Wprowadzanie glutenu

Gluten to białko, które występuje w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Nietolerancja glutenu, zwana celiakią (chorobą trzewną), to poważne schorzenie, które dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Zbyt późne lub zbyt wczesne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może zwiększyć ryzyko rozwoju celiakii. Dlatego lekarze i żywieniowcy zalecają, aby kaszki glutenowe zacząć wprowadzać w 5.–6. miesiącu życia (nie wcześniej niż po skończeniu 4. miesiąca i nie później niż przed ukończeniem 6. miesiąca).

Kiedy zacząć wprowadzać gluten do diety dziecka?

Jeśli karmisz piersią: po skończeniu 4. miesiąca życia. Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym: po skończeniu 5. miesiąca życia. Zacznij od niewielkich ilości kaszek glutenowych (np. Nestlé kaszka mleczna manna) dodanych do jednego posiłku w ciągu doby, np. do przecieru jarzynowego.

6. miesiąc (po skończeniu 5. miesiąca)

Czas na mięso i rybę

Po miesiącu obiadków złożonych z samych warzyw możemy zacząć wprowadzać do diety maluszka mięso i rybę. Są one ważnym źródłem białka. Z mięs najlepsze na początek będą delikatne mięsko indycze lub z kurczaka. Stopniowo zacznij wprowadzać inne rodzaje mięs: jagnięcinę, cielęcinę, królika – ważna jest różnorodność! Znajdziesz je w daniach obiadowych Gerber po 5. miesiącu życia.

Obiadki z rybą podajemy 2 razy w tygodniu zamiennie z obiadkami mięsnymi. Na jakość ryby wpływa środowisko, w jakim żyje, to dlatego do posiłków Gerber dodawany jest jedynie naturalnie i swobodnie żyjący łosoś z Oceanu Spokojnego.

7. miesiąc (po skończeniu 6. miesiąca)

Większe porcje i pół żółtka co drugi dzień

W 7. miesiącu życia dziecka (po skończeniu 6. miesiąca) wprowadzamy żółtko jaja kurzego do menu malucha. Żółtko jaja kurzego jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest składnikiem budulcowym dla rosnącego organizmu i zawiera wiele cennych składników: żelazo, witaminy A, D, E, B12 i kwas foliowy.

Jak podawać żółtko?

Na początek co drugi dzień dodaj do zupki pół żółtka: w tym celu ugotuj jajo na twardo, wyjmij żółtko i przekrój na pół. Połówkę żółtka rozdrobnij widelcem i dodaj do zupki jarzynowej.

Wymiennie z kaszkami możesz podawać też dziecku deserek mleczno-owocowy. Sprawdzi się on także na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kaszki mleczno-zbożowe z owocami

Na śniadanie lub kolację maluszkom smakować będą kaszki z dodatkiem owoców: bananów, malin, gruszek, śliwek i innych. Wymiennie z kaszkami możesz podawać też dziecku deserek mleczno-owocowy. Sprawdzi się on także na drugie śniadanie lub podwieczorek.

8. miesiąc (po skończeniu 7. miesiąca)

Większa porcja glutenu!

Wprowadzając gluten do diety dziecka po skończeniu 5. miesiąca życia, zaczynałaś od łyżeczki kaszki glutenowej dziennie. Jeśli karmisz malucha piersią, to teraz, po 2 miesiącach ekspozycji na gluten, możesz zacząć podawać mu większe ilości kaszki glutenowej, np: pełną porcję (150–160 ml).

Jeśli Twój maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym, potrzebuje jeszcze dodatkowego miesiąca, żeby przyzwyczaić organizm do tego składnika. Jeśli wprowadzasz gluten poprzez kaszkę Nestlé mleczna manna, w 8. miesiącu zwiększ jej ilość do 2 łyżek dziennie.

Większa porcja mięsa

Twój maluch intensywnie się rozwija – potrzebuje zatem białka. Schemat żywienia niemowląt zaleca, aby w 8. miesiącu powiększyć porcję mięska z 10 do 15 g. To tyle, co 1,5 łyżeczki. Większa porcja mięska znajduje się w obiadkach Gerber z jego podwójną porcją.

9. miesiąc (po skończeniu 8. miesiąca)

Pełna porcja kaszki glutenowej

Maluszki, które przez 3 miesiące miały stopniowo wprowadzany gluten, mogą zjeść już pełną porcję kaszki glutenowej. Już niebawem do kaszek dołączą też inne produkty glutenowe – pieczywo, biszkopty, makaron, kasze.

Kiedy większe kawałki?

W 8. i 9. miesiącu życia dziecka możesz zacząć powoli wprowadzać większe kawałki jedzenia do posiłków (miękkie, gotowane warzywa pokrojone w drobną kostkę, miękki ryż lub pokrojony makaron). Twoje dziecko nie ma jeszcze wszystkich ząbków, ale sobie poradzi, a przy okazji ćwiczyć będzie mięśnie języka, policzków i krtani, tak pomocne w późniejszej nauce mówienia.

10. miesiąc (po skończeniu 9. miesiąca)

Mamo – jem sam!

Twoje dziecko interesuje się jedzeniem i chce samo sięgać po kawałki na talerzu? To świetnie! Czas, by spróbowało samodzielnie zjeść swój posiłek

Czas na 2-daniowy obiad!

W 10. miesiącu życia możesz zacząć wprowadzać obiad składający się z 2 dań:

  • zupka (np. jarzynowa) – dodaj do niej codziennie pół żółtka;
  • drugie danie (np. warzyw z mięskiem i kaszą lub ryżem).

Za chwilę Twoje dziecko skończy rok – ale nie jest jeszcze gotowe na dorosłe jedzenie.

11.-12. miesiąc (po skończeniu 10. miesiąca)

Czas na jajecznicę lub jajko na miękko

Twoje dziecko może już spróbować całego jajka – łącznie z białkiem (które dotychczas, ze względu na alergizujące substancje, nie było podawane). Smakować będzie jajeczniczka na masełku lub jajo na miękko ze świeżą bułeczką!

Twarożki i jogurty – kolejne produkty

Jako pierwszy nabiał możesz podać maluchowi Nestlé Jogurciki malina. Dzięki procesowi pasteryzacji zachowają trwałość poza lodówką. Nie zawierają konserwantów, są wzbogacone w wapń i magnez dla kości i cynk dla wzrostu dziecka.

Anna Rzeszotek – ekspert Nestlé Zdrowy Start w Przyszłość

KUPONY ZNIŻKOWE

Aby zapewnić poprawne działanie naszego serwisu, zapisujemy pliki cookies na komputerach naszych użytkowników.
Korzystając z serwisu, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej ›

OK, akceptuję